Вероятно разумът взе връх за избора на председател на Столичния общински

...
Вероятно разумът взе връх за избора на председател на Столичния общински
Коментари Харесай

Милена Стефанова: В СОС трябва да започнат да работят по-бързо по същество и извънредно

Вероятно разсъдъкът взе връх за избора на председател на Столичния общински съвет (СОС) на осмия път, тъй като в действителност нещата ставаха много комични в последна сметка. Това сподели в аудиокаста на " Фокус “ " Това е България “ , проф. Милена Стефанова, заместник-ректор на СУ “Св. Климент Охридски ", някогашен общински консултант и сегашен учител и специалист по локално самоуправление и обществена администрация.

" Но както аз тези дни си мислех, първо беше негодуванието, гнева, по-късно недоумението за какво толкоз дълго се проточват нещата, и най-после започнахме да се променям на глас, само че този смях беше смях наказване за хората, които в действителност не се отнасяха до момента съществено към гласа на столичани, към гласа на жителите и жителите на Столична община, които отидохме и подкрепихме един, различен или трети, и казахме " Няма да има никой болшинство, ще би трябвало да са научите да работите съдружно “. Днес разбрахме, че обаче това не е коалиция, това е единствено техническа стъпка, както се показваха множеството от коментиращите общински съветници, и тази техническа стъпка има за цел точно да даде късмет на СОС да стартира да взема решение въпроси всъщност и да одобри бюджета евентуално. Защото не е редно след извършени избори, никой не е оспорил избори за общински съвет, има оспорен избор за кмет, само че общинския съвет всички го одобриха подобен, какъвто е – цветен ", сподели Стефанова.

" И в този момент в действителност чакам в по-ускорени темпове да стартират да заседават. И въпреки, че те в този момент се конституират, ще избират заместник-председатели и комисии, и ръководители на комисии, комисиите ще си одобряват правила за работа, Правилник за работа на Общинския съвет също може да се наложи в някаква степен да се преработва. Така че има още веднъж едно софтуерно време, което не трябва да бъде пропилявано с още три месеца. Просто би трябвало да стартират да работят по-бързо всъщност, вследствие на което си мисля, че е редно да стартира да работят всяка седмица на изключителни съвещания. Досегашната процедура на Общинския съвет, още когато аз бях в състава на този орган 2003-2007 година, ние въведохме този график – две съвещания месечно в четвъртък от 10.00 часа, тъй че тази традиция от този момент съществува, само че сме имали постоянно и изключителни съвещания тогава, когато се е налагало да се вземат решение повече въпроси. От септември до момента са 5 месеца, в които са се натрупали камари отчети. И надлежно те изискват по-бързо решение, т.е. задоволително са се забавили във времето. Не е хубаво да се възвърне практиката по повече от 100 точки в едно съвещание да има в дневния ред, тогава съветниците се уморяват, а да не приказваме за практики от по-далечно време, когато с едно гласоподаване са вземани решения по 100 точки, само че това се надявам да е окончателно минало. А с изключение на всичко останало политическите въпроси не са чак толкоз доста в работата на един орган на локално ниво, тъй че да отхвърлят най-малко това, което и администрацията чака, а и жителите чакаме да бъде изпълнено. Разбира се те в този момент ще съсредоточат евентуално вниманието си върху бюджета, което е значимо, а около бюджета ще има политически полемики ", разяснява още Стефанова.

Напълно е допустимо в този избор на ръководител на СОС да е имало и политически пазарлък сред " Продължаваме промяната “- " Демократична България “ и ГЕРБ-СДС от вида " Съвета за вас, външно за нас “. Още доста от дълго време някои коментатори издигаха тезата, че това в действителност е обвързано с нещо на национално ниво, и факт е, че момента на ротацията наближава, един месец и по-малко остава до това време, сподели още Милена Стефанова.

По думите и, сега имаме един преход, някакъв вид промяна на партийната система.

" Понеже това са " Продължаваме промяната “ на национално ниво и на локално ниво в София, а пък " Спаси София “ единствено за Столичната община, са нови партии, нови обединения, които с доста гръмки поръчки потеглиха за присъединяване в политиката. Спечелиха някакво доверие от хората, само че по едно и също време с това им липсваше и опита, и методите да, не можеше толкоз бързо както се споделя да премине етапа от тоталното отказване, от тоталното оплюване безусловно на ГЕРБ и на ГЕРБ-СДС като коалиция, която взе участие в ръководството, и приемането им за пълноправен съдружен сътрудник. И вие виждате, че в действителност ние още не сме изживели тези стъпки.

Трябва да се възвърне доверие сред сътрудниците, по тази причина в действителност те не желаят да се назовават коалиция, по тази причина се назовават " некоалиция “, " сглобка “ или както там си ги измислят, по тази причина в този момент имаме краткотраен ръководител на Общинския съвет и обети отвред, от всички направления от сутринта, че това не е съдружно съглашение, че няма коалиция. Докато на национално ниво както и да го отхвърлят и както и да се назовават, там си работят като коалиция, и в действителност имат подкрепено болшинство в Народното събрание от Движението за права и свободи. Докато в Общинския съвет следва да забележим какво ще се случва и ще чакаме тъкмо този вид политически полемики, политическите гласувания, попадането в тресавището на плаващите болшинства е много рисково.

Очевидно е, че ще се разчита на някакви плаващи болшинства най-малко по въпроси, в които с някого ще реализират сделка ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР